Kuchyňská trojka proti chřipce
Často je používáme při vaření. Určitě je máme doma a v obchodě je vkládáme do košíku už skoro bezmyšlenkovitě pokaždé, když jdeme na nákup. Bez jejich chuti bychom si nedovedli představit spoustu jídel, která máme rádi a jsme na ně od dětství zvyklí. Ale pozor, nejsou to jen suroviny na vaření, ale také osvědčené a účinné prostředky proti chřipce!
Prohlédnout Balíček proti chřipce
O čem je řeč? Naši kuchyňskou trojku proti chřipce tvoří CIBULE, ČESNEK a KŘEN.
Cibule kuchyňská
(Allium cepa)
Cibule k nám přišla ze stepí západní Asie a lidé ji používají už několik tisíc let, takže patří k nejdéle využívaným kulturním rostlinám. Je oblíbená nejen pro svoji specifickou chuť jako koření a zelenina, ale také pro svoje vynikající léčebné účinky. V oblibě ji měl i proslulý starověký lékař Paracelsus, který doporučoval pro zdravý život sníst několik kusů cibule denně.
Cibule obsahuje především velice účinnou látku allicin a velké množství vitamínu C, dále vitamíny A a B. Najdeme v ní i mnoho minerálů – draslík, měď, železo, fosfor, zinek. Díky těmto účinným látkám je cibule velmi prospěšná našemu imunitnímu systému a pomáhá tělu v boji s celou řadou škodlivých mikroorganismů.
Díky tomu snižuje zahlenění, mírní kašel i chrapot, urychluje léčbu zánětu dutin a vůbec je vynikajícím pomocníkem při zánětech dýchacího ústrojí, nachlazení i chřipce. Sice ji přímo nevyléčí, ale pomůže urychlit léčení a zlepšit chřipkové příznaky. Kromě toho také pomáhá v celé řadě ženských problémů, podporuje trávení, čistí krev, snižuje cholesterol a tím brání ateroskleróze a infarktu. No řekněte, není to skutečný všeuměl?
Jako prevenci proti různým onemocněním můžeme cibuli přidávat do běžných jídel – a řekněme si to upřímně, ona by nám tam tak jako tak chyběla. Pokud se už onemocnění rozvinulo a je potřeba využít její vynikající léčivé schopnosti, můžeme oprášit některé starodávné recepty.
Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020