Kopřivový sirup

WhatsApp Image 2021-10-19 at 21.02.09

Kopřiva všude, kam se podíváš. S prvními jarními paprsky začala rašit spousta bylin – česnek medvědí, křehké pampeliškové lístky i mladé kopřivy. Po zimě je čas na jarní očistu a doplnění důležitých živin (Kopřiva obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, známá je zejména pro svůj vysoký obsah chlorofylu, železa a vitaminu C, obsahuje také draslík, vápník a hořčík), proto nám příroda poskytuje bylinky, které nám s tím pomohou. Je čas vymést ze svého těla toxiny, vyživit tělo a podpořit funkci jater a žlučníku. Můžete vyzkoušet kopřivovou kúru, kdy budete popíjet čaj z čerstvých či spařených kopřiv po dobu dvou týdnů, nebo ji prostě zařaďte do jídelníčku, v podstatě ji můžete dát kamkoliv, kam byste dali špenát.

Použít se dá i v koupelně, oceníte ji jako oplach na vlasy, který podporuje jejich růst, nebo třeba ve formě koupele, která je skvělá pro problematickou pokožku trpící na akné či ekzémy anebo bolavé klouby.


Najít tuto bylinku nedá tolik práce. Jedná se o všetečný plevel, který najdete skoro na každém kroku. Dejte si pozor, kde kopřivu sbíráte, jako u všech bylin i tady platí zásada sbírat na čistém a spolehlivém místě daleko od silnic a polí. Při sběru dávejte pozor, abyste se nepopálili, žahavé jsou u této rostliny listy, opatrně ji tedy trhejte za stonek nebo použijte zahradnické nůžky.


Využijte co nejvíce léčivých účinků této královny bylin a připravte si kromě krémové polévky či špenátu třeba tento lahodný sirup, který je také léčivý.

NA CO JE TATO BYLINKA DOBRÁ?
• Podpora imunity
• Očista organismu
• Trávení
• Srdce a cévy
• A mnoho dalšího

Na sirup budete potřebovat:
• 0,5kg čerstvé natě kopřivy

• 1 litr vody

• 1kg medu


Postup:


V hrnci přiveďte k varu vodu společně s kopřivovou natí a poté vařte asi 10 minut. Vypněte sporák a nechejte louhovat do druhého dne. Sceďte a bylinku pořádně vymačkejte. Do nálevu vmíchejte med. Kopřivový sirup je nutno uchovávat v chladu. Užívejte jednu polévkovou lžíci denně nebo si připravte limonádu.


Tu připravíte tak, že do džbánu nalijete trochu sirupu, přidáte plátky citronu nebo pomeranče a popřípadě také lístky máty či meduňky a zalijte vodou nebo sodovkou.

 

Banner sirupy