Jarní zelená hostina z kopřivy

chef-adding-chopped-chives-dressing_resized

Jarní zelená hostina z kopřivy

V jarním jídelníčku by kopřiva měla hrát prim. Právě na jaře je to jeden z prvních přirozených zdrojů vitaminů (zejména vitaminu C) a minerálů (hlavně železa a vápníku). Z kopřiv připravíme výborný špenát, jarní zelenou polévku, nasekané lístky kopřivy můžeme přidávat do nádivek, omelet či do omáček. Vyzkoušejte si ji s námi.

Kopřivový špenát

Přísady: 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce mouky, dvouhrst opraných a nasekaných kopřiv, 1,5 dl mléka, sůl, špetka muškátového oříšku, vejce

Příprava: Na másle zpěníme pokrájenou cibuli spolu s prolisovaným česnekem a moukou. Přidáme kopřivy a zalijeme mlékem. Ochutíme solí a muškátovým oříškem a krátce povaříme. Nakonec zahustíme rozšlehaným vajíčkem. Jako přílohu podáváme ideálně knedlík nebo brambory.

Kopřivová polévka

Přísady:1 litr studené vody, zeleninový bujon bez glutamátu, dvouhrst pokrájených a spařených kopřiv, jedna menší nakrájená brokolice, na malé kousky nakrájená mrkev, hrst nudlí, pepř

Příprava: Do studené vody dáme bujon, brokolici a mrkev. Vaříme asi deset minut. Čtyři minuty před koncem vaření přidáme kopřivu, nudle a špetku pepře. Pro ochucení můžeme (ale nemusíme) ke konci vaření přidat jedno rozmíchané vejce.

Bramborová polévka s kopřivami

Přísady: 300 g brambor, 1 cibule, dva stroužky česneku, 2 hrsti kopřiv, 50 g másla, 3 lžíce mouky, kmín, sůl, pepř, petrželka na ozdobení

Příprava: Očištěné brambory, cibuli a česnek nadrobno pokrájíme a dáme vařit do 1 a 1/2 litru osolené vody spolu s kořením. Mezitím nasucho dorůžova opražíme mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané nadrobno nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec přidáme do zhoustlé polévky máslo. Ozdobíme petrželkou a podáváme.

Omáčka z kopřiv

Přísady: Větší hrnec kopřiv (bez hrubých stvolů), 250 ml smetany, 3 stroužky česneku, sůl, 1–2 lžíce hladké mouky

Příprava: Kopřivy omyjeme, spaříme a asi minutu povaříme. Z vody je vybereme, dáme do mixéru a rozmixujeme se smetanou, moukou a rozmačkaným česnekem. Posolíme a ještě chvíli povaříme.

Kopřivový sirup

Přísady: 3,5 kg krupicového cukru, 80 stonků kopřivy, 4 citrony, 10 dg kyseliny citronové, 3,5 l vody

Příprava: Kopřivy propereme ve studené vodě. Kůru citronů důkladně omyjeme kartáčkem a citrony nakrájíme na plátky. Kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu citronovou a 4 rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Odvar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin louhovat. Po této době obsah hrnce přecedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a necháme krátce přejít varem. Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Zátky a lahve musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Gratinovaná kopřiva

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, osolíme, případně opepříme. Poklademe plátky měkkého sýra a zapečeme. Podáváme s bramborem.

Zdroj: Bylinky revue kopřivový speciál 2011/12

banner BR1024