Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Jak správně sušit a skladovat bylinky

Jak správně sušit a skladovat bylinky

Správné sušení bylinek je důležité pro to, aby nám bylinky dlouho vydržely a jejich účinky zůstaly netknuté. V tomto článku se podíváme na některé způsoby sušení a skladování bylinek, které nám zaručí právě to, aby nám co nejdéle vydržely.

Sušení bylinek

První zásada, kterou si musíme pamatovat, je, že bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Důvodem je, že vlivem slunečního svitu bylinky ztrácejí barvu a chuť. Naopak tma ztrátě barvy a chuti zabraňuje.

Na sušení bylinek existují různé metody. Klasické je sušení bylinek na vzduchu. Bylinky svažte do malých svazků a zavěste je na suchém, tmavém a dobře větraném místě (například v podkroví nebo někde, kde nesvítí přímé slunce). Svazky nevažte příliš pevně, aby vzduch mohl cirkulovat. V závislosti na druhu bylinek a vlhkosti prostředí sušte 1–3 týdny. Výhodou této metody je, že je snadná a není k ní potřeba žádné speciální vybavení. Její nevýhodou je však délka sušení a riziko, že bylinky ztratí část svých aromatických a léčivých vlastností.

Další používanou metodou je sušení bylinek v troubě. Bylinky rozložte v jedné vrstvě na plech a sušte je v troubě na nejnižší možné teplotě (ideálně kolem 40–50 °C). Troubu nechte pootevřenou, aby mohla unikat vlhkost. Takto bylinky vysušíte za 2–4 hodiny. Výhodou je právě rychlost, ovšem vyšší teplota může snížit obsah esenciálních olejů a aromatických látek v bylinkách.

Pokud máte sušičku na potraviny, tak můžete bylinky sušit i v ní. To je patrně nejlepší možná metoda, protože sušička je nástroj přímo sestrojený pro tento účel. Opět nastavte teplotu zhruba 30–40 °C a sušte 1–4 hodiny, v závislosti na typu sušičky a bylin, které máte.

Pokud sušičku na potraviny nemáte, můžete bylinky sušit v mikrovlnné troubě. Položte bylinky na papírový ručník a sušte na střední výkon po dobu 1–3 minut. Takto je vysušíte velmi rychle, ovšem hrozí opět ztráta aromatických látek a vysoké riziko, že se bylinky spálí. Proto je pravidelně kontrolujte, aby se nepřehřály.

Skladování sušených bylinek

Poté, co jsme si bylinky vysušili, musíme samozřejmě vědět, jak je správně skladovat. K tomu nám dopomůžou následující zásady.

Bylinky uložme, pokud možno, do vzduchotěsných, skleněných nádob, například zavařovacích sklenic nebo dóz s gumovým těsněním. Pokud nemáte, můžete použít plastové nádoby nebo sáčky, ale sklo je obecně lepší, protože je nepropustné (některé plastové povrchy mohou být porézní) a chemicky stálé (plast může uvolňovat chemikálie).

Nádoby s bylinkami poté uložte na tmavé místo, například do kuchyňské skříňky nebo špajzu. Světlo totiž může urychlit degradaci esenciálních olejů uložených v bylinkách a tím snížit jejich kvalitu. Sklenice můžete také obalit alobalem či tmavým papírem, pokud je nemáte kam uložit.

Nakonec se ujistěte, že na skladovacím místě se udržuje sucho a pokojová teplota. Proto není úplně dobré bylinky skladovat na volno v kuchyni, protože tam fluktuuje teplota a vlhkost (lepší je uložit do skříňky nebo šuplíku). Vyhněte se také skladování blízko sporáků, topení a slunečních paprsků.

Jak uskladnit sušené bylinky na zimu

Aby vám bylinky vydrželi i přes zimu, stačí je jednoduše zamrazit. Bylinky zamrazujte uložené ve vzduchotěsných sáčcích nebo nádobách vhodných do mrazáku. Mražení bylinek je velice dobrá metoda skladování, protože bylinky díky ní vydrží skutečně velmi dlouho a neztratí své aroma. Mohou však změnit svou texturu.

Některé bylinky, například tymián nebo oregano, můžete také skladovat tak, že je rozemelete na prášek a uložíte do vzduchotěsné nádoby. Mleté bylinky však rychle ztrácejí vůni, takže je dobré je hned po umletí použít.

Bylinky můžete také skladovat ve skleněných lahvičkách s bylinkovými oleji. Do oleje či octa přidejte sušené bylinky a tím si vyrobíte domácí bylinkový olej nebo ocet. Můžete je pak mít v lednici a použít kdykoli si zamanete.

Obecné rady

Pravidelně kontrolujte stav vašich skladovaných bylinek. Hlídejte, aby nezačaly plesnivět nebo ztrácet vůni. Pokud bylinky ztratí barvu, může to znamenat, že jsou vystaveny příliš velkému světlu nebo teplu.

Mějte přehled o tom, kdy jste bylinky sušili. Průměrná „doba spotřeby“ sušených bylin je 6–12 měsíců, poté již sušené bylinky začnou ztrácet vůni a léčivé vlastnosti.

Pokud budete dodržovat tato pravidla a používat výše uvedené metody, vaše úroda vydrží po celou zimu a ještě déle.