Hrozny a hrozinky – zdravé, chutné a užitečné

Hrozinky

Vinná réva, víno a hrozinky jsou důležitou součástí naší stravy. Kuličky vína jsou velice chutnou, osvěžující svačinkou nebo rychlým zdrojem energie, o popíjení dobrého vína ani nemluvě. A hrozinky – dovedete si bez nich představit třeba štrúdl? Víno i hrozinky ovšem mají i spoustu zajímavých efektů na naše zdraví, které rozhodně stojí za zmínku.

HROZNOVÉ VÍNO

Toto ovoce je chutné a dobře stravitelné, proto je ideální pro rekonvalescenci nebo pro srovnání potíží se zažíváním. Hrozny jsou sladké, dodávají energii, ale nezatěžují trávení. Neobsahují žádný tuk, je v nich také málo minerálů a vitamínů. Zato jsou dobrým zdrojem draslíku a červené a tmavomodré odrůdy vinné révy mají hodně bioflavonoidů. To jsou cenné antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Díky tomu přispívá konzumace vinné révy k ochraně proti nádorovému bujení a proti srdečním chorobám.

VÍNO V TEKUTÉ PODOBĚ

Svá pozitiva má konzumace vinné révy i v tekuté formě, samozřejmě pokud to nepřeháníme, co se množství týče – ale to platí v životě snad pro všechno. Popíjení vína, zejména červeného, funguje jako prevence srdečních chorob. Pokud si je dopřáváme při jídle, podporujeme tak vstřebávání železa. Samo víno nemá mnoho výživných látek, kalorie přináší jen alkohol. Je třeba zdůraznit, že zde nenabádáme ke konzumaci nadměrné, protože ta by měla za následek alkoholismus a případně cirhózu jater a další důsledky. Některým lidem hrozí i alergické projevy či migréna.


ŠIKOVNÝ RESVERATROL

Významnou složkou je ze zdravotního hlediska sloučenina resveratrol, která je svojí strukturou podobná estrogenu. Právě tato látka dokáže zpomalovat rakovinné procesy a kromě toho má i fungicidní účinky – dokáže likvidovat houby a plísně, které mohou ohrožovat rostliny.

Resveratrol je obsažen v semínkách a ve slupkách nedozrálých hroznů a díky speciálním postupům při výrobě jej najdeme především v červeném víně. Kromě vína jej obsahuje i černý rybíz, arašídy, grapefruit i některé další rostliny. Jak vlastně resveratrol v těle funguje? Pomáhá aktivizovat geny, které mají na starost bezchybné fungování buněk. Aktivují enzymy, které chrání DNA před poškozením, a chrání tak i celou buňku, aby nedošlo k poškození volnými radikály. Tak může buňka déle pracovat správně a tím se předchází rakovinnému bujení i jiným vážným zdravotním problémům.

POMÁHÁ PŘI RAKOVINĚ, CÉVNÍCH POTÍŽÍCH I PROTI STÁRNUTÍ

Co se týče nádorových onemocnění, účinky resveratrolu byly potvrzeny zejména při prevenci i léčbě rakoviny vaječníků nebo prostaty. Jednak snižuje množství karcinogenních látek, jednak zpomaluje dělení nádorových buněk a také přispívá k jejich zanikání.
Důležité jsou ale i antioxidační účinky. Resveratrol dovede snižovat množství hodného (HDL) cholesterolu v krvi, snižuje krevní cukr i vznik krevních sraženin. Díky tomu se zlepšuje stav i riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí (cévních příhod, infarktu a mrtvice) a snižuje se negativní dopad nezdravé stravy. Zároveň tato užitečná látka aktivuje gen dlouhověkosti. Díky tomu se oddalují nemoci způsobené vysokým věkem a tělo zůstává déle aktivní.

V souvislosti s resveratrolem, obsaženým především v červeném víně, byl pozorován tzv. francouzský paradox – fakt, že Francouzi, kteří si rádi pravidelně dopřejí víno, mnohem méně trpí na kardiovaskulární choroby než jiné národy. A to i přesto, že je mezi nimi hodně kuřáků a francouzská kuchyně je bohatá na tuky.

Konzumace hroznů ale může mít i nevýhody, protože sloučeniny (taniny a polyfenoly) mohou u některých citlivějších jedinců vyvolat migrénu. Hrozí také, že kuličky vína nebudou dobře omyté a dostanou se nám do těla plísně, kvasinky nebo částečky pesticidů – proto je potřeba je skutečně dobře očistit.


PROSPĚŠNÝ JE I OLEJ Z JADÉREK

Olej je nejen velice výživný a tím vhodný (při zevním užití) pro pokožku, ale pomáhá i vnitřně, když jej konzumujeme. Pomáhá snižovat vysoký cholesterol a zlepšuje stav cévní soustavy a srdce. Tím přispívá k eliminaci rizika infarktu a mrtvice, způsobených krevními sraženinami. Snižuje krevní tlak a také zlepšuje stav očí, protože přispívá k dobrému stavu očních cév. Dalším pozitivním efektem je podpora imunitního systému, snižování alergických reakcí, zpomalování stárnutí a jak prevence, tak i podpora léčby rakoviny. V oleji je totiž obsaženo mnoho antioxidantů. Olej z vinných jadérek je možné užívat jako běžný kvalitní olej lisovaný za studena i v kuchyni – do zálivek a salátů, snídaňových kaší nebo pomazánek.

HROZINKY – SUŠENÉ VÍNO

Hrozinky v sobě snoubí výhody vinné révy s faktem, že se jedná o pochoutku, která má i další možnosti využití – například do dezertů nebo jen tak k mlsání. Obsahují železo a draslík, mají také hodně vlákniny. Protože se z nich sušením odstranila voda, jsou vlastně koncentrovaným zdrojem energie – mají vysoký obsah cukrů. Nemají žádný tuk, samozřejmě pokud si nedáte hrozinky v čokoládě nebo v jogurtu, tam už je situace zcela jiná. Proto je nutno na ně dávat pozor, pokud se snažíme hubnout: sice je to jídlo malé, ale vydatné. Tuto vlastnost naopak ocení sportovci a vůbec všichni lidé, kteří jsou vystaveni vysoké fyzické zátěži a potřebují doplnit energii. Jejich spotřebu by si měli hlídat diabetici, kteří potřebují mít pod kontrolou přísun cukrů.

Pokud někdo mlsá hrozinky častěji, doporučuje se také si častěji čistit zuby. Rozkousaná hrozinková hmota, plná cukru, se může snadno nalepit na zuby; pokud by k tomu docházelo dlouhodobě, hrozil by rozvoj zubního kazu. Každopádně je však lepší mlsat hrozinky než jiné sladkosti.

ČÍM VŠÍM JSOU HROZINKY PROSPĚŠNÉ

Pro svůj vysoký obsah vlákniny, která má laxativní vlastnosti, jsou hrozinky dobrou prevencí proti zácpě a podporují správnou peristaltiku. Protože tato vláknina na sebe při vyprazdňování váže toxiny obsažené ve střevech, pomáhá i čistit tělo. Díky vysokému obsahu železa pomáhají hrozinky proti chudokrevnosti. Obsahují také aminokyselinu arginin, která je prostředkem při léčbě erektilní dysfunkce, proto může konzumace rozinek přispět k domácí pohodě v oblasti sexu. Stejně jako čerstvé hrozny, i hrozinky v sobě mají mnoho antioxidantů, takže mohou pomáhat i v boji proti nebezpečným volným radikálům. Zároveň zpomalují stárnutí jak pokožky a vlasů, tak i celého organismu.

KOMU HROZINKY NEDÁVAT A KOMU DÁVAT

Určitě ne malým dětem (do osmnácti měsíců věku), protože na ně mohou být hrozinky příliš tvrdé a malé a děti je nedovedou rozkousat. Také je to zcela nevhodná mlska pro psy a kočky, u těch by konzumace rozinek mohla vyvolat poškození ledvin. Naopak pro svůj vysoký obsah železa jsou hrozinky prospěšné pro těhotné ženy a také pro všechny, kdo mají vysoký tlak. Ten totiž pomáhá snižovat draslík, který se v hrozinkách také nachází.

Recept na sladký salát z červené řepy s hrozinkami

Budete potřebovat:
• 2 bulvy vařené červené řepy
• 1 velký pomeranč
• šťávu z poloviny citrónu
• šťávu z poloviny pomeranče
• hrst rukoly nebo polníčku
• hrst piniových oříšků
• hrst rozinek
• 1 lžíce tmavého cukru
• 3 lžíce oleje z hroznových jadérek (pokud nemáte, nahraďte jiným panenským olejem)

Postup:
Hrozinky necháme nabobtnat v pomerančové šťávě. Řepu nakrájíme na plátky a promícháme s piniovými oříšky a lístky salátu, přidáme šťávu z citrónu a podle chuti dosladíme tmavým cukrem. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky a zlehka vmícháme do řepy. Pokapeme olejem a ihned podáváme.

 

Banner kapky