Bylinky podle abecedy: Majoránka zahradní (Origanum majorana)
Běžná bylina, jež v průběhu sezóny zkrášluje většinu zahrad a okenních parapetů. Kromě toho je běžnou součástí tradiční české kuchyně i jedinečným pomocníkem lidových léčitelů.
Majoránka je oblíbenou bylinou po tisíce let, kdy se postupně u různých kultur prolínaly její přednosti – jednou byla oblíbená jako koření, jindy jako léčivo. Znali ji už ve starém Egyptě a v Římě, k nám ji dovezli křižáci z Jeruzaléma.
Popis byliny
Majoránka dorůstá do výšky až 60 centimetrů a sklízí se většinou koncem léta – od července do září. Vyžaduje lehčí záhřevnou a vápnitou půdu, dostatek živin a vláhy. Semena vyséváme brzy na jaře a mladé rostlinky vysazujeme na záhon, až když nehrozí mrazíky. Málokdo si umí bez majoránky představit bramborovou polévku, placky, nádivky nebo paštiky. Hodí se i na maso nebo do omáček.
Utiší nervy, zažene stres
Hlavní léčivou vlastností majoránky je její silně tišící vliv na nervovou soustavu. Používá se proto při rozčilení, stresech, nespavosti, migréně a pocitech slabosti. Prý vyléčí všechny lidské žaly, i ten největší – nešťastnou lásku. Dalším zdravotní přínos představuje to, že ulehčuje průběh menstruace. Rovněž příznivě ovlivňuje tvorbu a vylučování mateřského mléka, což jistě potěší všechny kojící maminky.
Jako mnoho dalších koření i majoránka podporuje trávení, zlepšuje činnost žaludku a střeva odstraňuje plynatost. Doporučuje se také do koupelí, na rány, jako inhalace nebo jako přísada do čaje či koupele při rýmě, astmatu a prochladnutí. Při senné rýmě pomůže, když si do nosních dírek vložíme tampón namočený v silném odvaru z majoránky.
Praktické návody:
Vyrážky, akné – připravíme si silnější odvar z jedné lžíce majoránky a jedné lžičky sušeného slézu. Vložíme do šálku, zalijeme vodou a necháme deset minut vylouhovat. Poté vychladíme. V odvaru namáčíme látku, kterou používáme jako obklad na postižená místa.
Bolesti břicha, bolestivá menstruace – uvaříme si čaj ze stejného dílu majoránky, yzopu a lipového květu. Pijeme dvakrát denně – ideálně ráno a večer.
Opar a pásový opar – připravíme si nálev z jedné lžičky majoránky a šalvěje. Vhodíme do vroucí vody a necháme deset minut povařit. Poté přecedíme, vychladíme a pijeme třikrát denně před jídlem. Nálev je možno osladit troškou medu.