Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Bylinkové čaje: jaké bylinky si vybrat na podzim a zimu?

Bylinkové čaje: jaké bylinky si vybrat na podzim a zimu?

Bylinkové čaje vás můžou prohřát a udržet zdravými v měsících, kdy je to nejvíce potřeba. Které bylinky však zvolit? To vám povíme v následujících řádcích.

Bylinkové čaje na podzim

Na podzim jsou ideální zázvor a skořice. Obě zahřívají tělo, podporují imunitu a pomáhají v boji proti nachlazení díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Navíc mají výraznou, kořeněnou chuť, která evokuje dobře známý pocit útulnosti a tepla, takže jsou ideální na to, zabalit se do deky a třeba si číst knížku nebo koukat na film.

Jednoduchý recept na podzimní čaj se zázvorem a skořicí by mohl vypadat třeba takto:

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 tyčinku skořice nebo ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku citronové šťávy

Postup:

Přiveďte vodu k varu, přidejte nastrouhaný zázvor a skořici. Vařte na mírném ohni 10 minut, poté čaj sceďte a podle chuti dochuťte medem a citronem. Pijte, dokud je horký.

Bylinkové čaje v zimě

V zimě počasí přituhuje, a tak bude zapotřebí i silnějšího kalibru v ochraně naší imunity. Proto je dobré sáhnout například po echinacei nebo tymiánu. Echinacea pomáhá při prevenci i léčbě nachlazení a tymián má antibakteriální a antivirové účinky, díky kterým se naše dýchací cesty snáze vyléčí.

Recept by opět mohl vypadat třeba takto:

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku sušené echinacey (nebo 1 echinaceový čajový sáček)
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 1 lžíci medu (volitelné)
  • 1 plátek citronu
  • 500 ml vody

Postup:

Přiveďte vodu k varu a zalijte echinaceu a tymián. Nechte louhovat 10 minut, poté sceďte. Přidejte plátek citronu a podle chuti oslaďte medem. Podávejte horký.

Bylinkové čaje pro zdraví

Pro udržování našeho zdraví můžeme dále sáhnout například po šalvěji či bezovém květu. Šalvěj má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, díky kterým ulevuje od bolesti v krku a zmírňuje, zatímco bezový květ podporuje pocení, snižuje horečku a posiluje imunitní systém. Z obou bylinek si můžete také uvařit čaj stejným způsobem, jaký jsme popsali výše.

Pokud rádi zkoušíte různé kombinace bylin, můžeme vám doporučit tyto (rozdělené podle účinků):

Proti nachlazení a chřipce: echinacea, tymián, zázvor, šalvěj, citronová tráva, med

Zklidňující čaj na večer: meduňka, heřmánek, levandule, lípa

Čaj na trávení: máta peprná, fenykl, anýz, zázvor

Čaj proti stresu: třezalka, meduňka, heřmánek, růže

Závěrem

Na podzim a zimu si připravte především echinaceu, tymián, zázvor, skořici, šalvěj a bezový květ. Můžete si z nich pravidelně vařit čaje, díky kterým posílíte vaše zdraví a zůstanete v pohodě. Pro inspiraci na další čajové směsi si můžete předplatit náš tištěný měsíčník Moje bylinky, ve kterém pravidelně publikujeme nejrůznější nápady na využívání bylinek pro naše zdraví.