Blahodárná červená řepa
Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin, a navíc má široké možnosti využití v kuchyni. Obsahuje ohromné množství minerálů a vitamínů – najdete v ní vápník, hořčík, železo a vápník, ale také vitamíny A a C. kromě pozitivního vlivu na imunitní systém pomáhá také snižovat krevní tlak.
Šťáva z červené řepy se popíjí při relaxačních a očistných kúrách a řepu můžete využít i na nejrůznější pomazánky a jako přílohu k masu – vynikající je pečená, vařená i nakládaná. Můžete si z ní uvařit i chutnou polévku, na jejíž barvu ani chuť dlouho nezapomenete.
Polévka z červené řepy
Budete potřebovat:
- 400 gramů oloupané syrové červené řepy
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamika
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany (ke šlehání, 30 % tuku)
- 2 lžíce cukru
- sůl, pepř
- zakysaná smetana na ozdobení
Postup:
Cibuli zpěníme na olivovém oleji a necháme ji zesklovatět. Přidáme řepu nakrájenou na malé kousky a restujeme. Potom přilijeme vývar a vaříme, dokud řepa nezměkne. Potom přidáme šlehačku a ještě několik minut necháme směs provařit. Potom rozmixujeme na krém a dochutíme cukrem, balzamikem, solí a pepřem. Při podávání do každého talíře vložíme lžíci zakysané smetany.
---
Pokud máte kašel nebo cítíte nachlazení, zkuste toto
Aby ustoupil kašel, můžeme si také dát uvařené hrušky. Pomáhá i rakytníkový sirup nebo čaj, cibulový obklad na prsa, nálev ze šišáku nebo červená řepa. Z té si můžeme připravit salát s křenem, který nás zaručeně protáhne a postaví na nohy.
Salát z červené řepy s křenem a anýzem
Budete potřebovat:
- 4 červené řepy
- kousek křenu
- 2 lžíce semen anýzu
- 2 lžíce oleje
- sůl
Postup
Červenou řepu očistíme a uvaříme do měkka. Nakrájíme ji na plátky a promícháme s nastrouhaným křenem, vmícháme i anýz. Přidáme olej, osolíme a necháme uležet. Anýz je výborný na ochucení a provonění salátu. Navíc také pomáhá k odkašlávání.
---
Sleva 30% + Domácí bylinková lékárna v hodnotě 899 Kč ZDARMA!
|
|
Akce platí pro nové předplatitele do 16.5.2020 nebo vyčerpání zásob. Bonus bude odeslán na adresu plátce předplatného.