Recept na bazalkové pesto
Bazalku známe především jako koření nebo přísadu do jídel, ale je to také léčivá bylinka. Rozšířila se z jižní Asie, dnes je ovšem rozšířená a vyhledávaná po celém světě. Velice si ji oblíbili staří Řekové, kteří ji používali jako lék při uštknutí štírem nebo hadem, a ohromnou oblibu od nich později převzali i starověcí Římané. Bazalka je zajímavá i svojí vůní, a proto má využití i při výrobě parfémů.
Budete potřebovat:
- 1 l omytých čerstvých bazalkových lístků
- 3 lžíce pražených ořechů kešu nebo piniových oříšků (dají se nahradit mandlemi nebo slunečnicovými semínky)
- 6 lžic nastrouhaného parmazánu
- 2 velké stroužky česneku
- 120 ml kvalitního olivového oleje
Postup:
Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme dohladka. Plníme do sklenic a skladujeme v lednici, kde by mělo pesto vydržet i několik týdnů. Můžeme je i zmrazit. Je vynikající přísadou například k těstovinám nebo do salátů s rajčaty a mozzarelou (caprese).
Časopisy a knížky Bylinky revue
Prostřednictvím knížek Bylinky revue pomáháme čtenářům dosáhnout soběstačnosti v přírodním léčení a zdravém životním stylu bez nutnosti častých návštěv lékaře a užívání chemických léků.
Bylinky revue jsou pravidelné knížky, přinášející radost a zároveň jedinečné informace ze světa bylinek. Najdete v nich tradiční a dávno zapomenuté znalosti našich předků i poslední poznatky dnešní vědy.
Bylinky vychází měsíčně a dostanete je do své schránky s poštovným ZDARMA. Možná je také seženete v některých prodejnách tisku, ale upřímně řečeno, snažíme se v nelehké době povznášet ducha kvalitním čtením a výhodnější je pro nás i pro vás předplatné. Děkujeme!