Ukázka z květnových Bylinek: Bylinky proti nadýmání a pocitu přejedení

Každý z nás to zažil nesčetněkrát. Chutě byly silnější, snědli jsme víc, než naše tělo potřebovalo, a teď trpíme pocitem přejedení. Co s tím?

BUTTON-PREDPLATNEPokud se to děje často, měli bychom myslet na dvě základní pravidla, která dodržujeme před každým jídlem. První pravidlo říká “nezapomínejte pít“ – hodinku či půlhodinku před jídlem si dejte skleničku vody. Udržíte tak snáz apetit na uzdě a na případný sladký dezert už zkrátka nezbude v žaludku místo. Druhé pravidlo radí „nespěchejte“ – jezte pomalu a dejte tak trávení dostatek času na zpracování jídla. Vychutnávejte pokrmy.

Je-li však už pozdě a vy se děsíte, že vám snad exploduje břicho, zajděte si na procházku. Čerstvý vzduch a hlavně pohyb zrychlí metabolismus a trávení.br-5-2017-maketa Po půlhodinovém výšlapu se tělu značně uleví.

Pokud dochází k pocitu přejedení či nadýmání často, zpracujte do potravin následující byliny. Pomohou tomuto pocitu předejít.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Bylina je z čeledi hluchavkovitých. Pochází se Středozemí, severní a západní Afriky. Už ve starověkém Řecku a Římě oceňovali její účinky. Velkou oblibu měla i v Egyptě, odkud ji mniši přenesli přes Alpy a jako koření a léčivou rostlinu ji rozšířili po středověkých klášterních zahradách.

Jedná se o nízký polokeř vysoký přibližně 30–40 centimetrů se silně větvenými a lehce zdřevnatělými větvemi. Dřevnatá lodyha je zespodu hustě obrostlá drobnými lístky, které připomínají jehlice. Drobné bílé, růžové nebo fialové květy vykvétají od června do srpna.shutterstock_510689011

Tymiánu se daří na slunných, suchých a propustných půdách. Nepotřebuje žádné přihnojování, jen kompost. V létě se ze starých keřů odebírají řízky. Když se bylina na jaře a v létě pravidelně seřezává, tak vytváří stále nové výhonky.

Listy a mladé výhonky se sklízejí od května do listopadu. K sušení se seřezává část keře těsně před rozkvětem. Stonky se poté rozloží na vzdušné a stinné místo. Tymián je sice mrazuvzdorný, ale na přezimování ve vlhkých půdách, není. Bývá napadán plísněmi.

Léčivé účinky

Tymián ve formě koření vydatně podporuje trávení a působí proti nadýmání. Odlehčuje tučná a těžce stravitelná jídla. Produkuje silice, jejichž součástí je tymol, karvakrol a p-cymen.

(…)

Text: Anděla Blažková

Zajímá vás více? Celý text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v květnovém vydání Bylinky revue a speciálu Zdravé recepty, které vycházejí v pátek 28. dubna!

fb-banner-2-0517objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.