Ukázka z květnových Bylinek: Bylinky podle abecedy – Ořešák královský (Juglans regia) zlikviduje parazity

Ne nadarmo patří do královského rostlinného rodu. Ořešák královský nebo také vlašský v přírodě rozhodně nepřehlédneme. Je to mohutný strom, navíc s unikátními léčivými účinky. Pomoci nám mohou listy i plody.

BUTTON-PREDPLATNENajdeme jej v nížinách i na horách. Jde o strom, který se běžně dožívá stovky let. Kvést začíná právě v tomto období, ale na sběr listů i plodů si ještě budeme muset počkat. Pro jejich sběr je nejlepší červen. Tedy přesněji řečeno – jeho půle. V tu dobu je nejvhodnější sbírat jak listy, tak i zelené plody.

Kdy je vhodné se do sběru pustit, poznáme tak, že plody jdou ještě lehce propíchnout a nečernají. Zralé plody se pak sbírají v září a říjnu.

Zdravotní účinky

Co se týče chemického složení, ukrývají se v ořešáku flavonoidy, třísloviny, menší množství silice, karotenoidy, kyselina askorbovou a další cenné látky. br-5-2017-maketaČaj z ořešáku pomáhá při nachlazení, bolestech v krku nebo průjmech. Odvar funguje jako přírodní barva na vlasy.

Pokud nalijeme odvar do vany, pak nám může pomoci s pocením nohou, kožními plísněmi či ekzémy nebo akné. Potírání odvarem je vhodné při akné či drobných rankách nebo oděrkách.

Pokud budeme jíst denně hrst plodů, dáme svému mozku tu nejlepší možnou stravu. Odvar přijde vhod rovněž ve chvíli, kdy se potřebujeme zbavit parazitů. Vnitřní požití ničí například roupy či škrkavky, zevně aplikovaný pak účinně zabíjí vši i blechy. Čerstvé listy zahánějí nežádoucí hmyz. Pokud budeme výluhem masírovat pokožku hlavy, pak nám tato procedura může pomoci při nadměrném vypadávání vlasů.

Ze zelených plodů je vhodné připravit si například domácí pálenku. Ta se následně užívá i jako lék – pomáhá pročistit žaludek, játra i krev. Eliminuje hnilobné procesy ve střevech a pomáhá při žaludeční slabosti.

Ochutnejte: Pečený ořechový sýr

 

Přísady: 1 šálek kešu ořechů, 1 šálek vlašskýchshutterstock_84346030 ořechů (obojí namočené 5 hodin ve vodě), ¼ šálku sušených rajčat, ¼ šálku černých oliv, 2 stroužky česneku, sůl a pepř na dochucení

Příprava: Všechny přísady rozmixujeme na jemnou hmotu. Připravíme si misku, jemnou tkaninu a sítku. Na misku položíme sítko a do něj rozprostřeme tkaninu. Do té pak nalijeme krémovou hmotu. Zhruba dvacet minut necháme odkapávat, pak bochánek vyjmeme z tkaniny, přesuneme do misky a smícháme s prolisovaným česnekem, rajčaty i olivami. Celé pak přesuneme do zapékací misky a necháme v chladu uležet alespoň dvanáct hodin. Poté roztopíme troubu na 180 stupňů a pečeme cca 45 minut.

(…)

Zajímá vás více? Celý text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v květnovém vydání Bylinky revue a speciálu Zdravé recepty, které vycházejí v pátek 28. dubna!

fb-banner-2-0517objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.shutterstock_84346030