Ukázka z březnových Bylinky revue, které vycházejí v pátek 24. února: Okénko do zdravé kuchyně – Tuky a oleje

Že jsou za studena lisované ty nejlepší, o to se nelze přít. Jaké z nich bychom měli mít v kuchyni vždy k dispozici?

GhíBUTTON-PREDPLATNE

K čemu je dobré: Přepuštěné máslo, které se hojně používá v indické kuchyni. Ghí obsahuje vyrovnané a lehce stravitelné mastné kyseliny, které jsou ideální pro zdravé vaření. Je ideální na vaření, pečení i na chleba. Správně přepuštěné by mělo být stoprocentním tukem.

br-3-2017-maketaNákup: Farmářské trhy, prodejny a internetové obchody zdravé výživy.

Kokosový olej

K čemu je dobrý. Mnozí odborníci odmítají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale studie prokázaly jeho škodlivost jen v případě, že se jedná o jeho rafinovanou či částečně ztuženou formu. Nezávislí odborníci řadí nerafinovaný kokosový olej mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto ukládání do zásoby.

Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě. Je stálý i při vysokých teplotách, je proto vhodný pro tepelnou úpravu. Kokosový olej je ideální také pro použití v kosmetice, například na přípravu krémů nebo zubní pasty.

Nákup: Prodejny, internetové obchody zdravé výživy, některé drogerie.

Olivový olej

K čemu je dobrý: Stejně jakoshutterstock_159372095 avokádový olej obsahuje i extra panenský olivový olej především zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlepší je za studena, ale jde jej použít i pro tepelné úpravy do 180 °C.

Nákup: Prodejny a internetové obchody zdravé výživy.

Omega-3 olej

K čemu je dobrý: Jedná se většinou o směs panenských olejů s vysokým obsahem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin z prvního lisování za studena.

Nákup: Prodejny a internetové obchody zdravé výživy.

(…)

text: PharmDr. Margit Slimáková

Zajímá vás více? Celý text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v březnovém vydání Bylinky revue a speciálu Domácí pěstování, které vycházejí v pátek 24. února!br-3-banner-fb

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.