Ukázka z březnového vydání Bylinky revue: Zeleninové šťávy pro zdraví

Zdraví je základ spokojeného života. Většina lidí si je vědoma, že pokud bude jíst zdravou a vyváženou stravu, posílí tím imunitu a předejde mnoha onemocněním. V poslední době se staly oblíbenými nápoje ze syrové zeleniny a ovoce. Tyto lisované šťávy jsou totiž to nejlepší, co můžeme organismu dopřát.

BUTTON-PREDPLATNELidské tělo se skládá z mnoha prvků, z nichž nejdůležitější jsou kyslík, vápník, sodík, chlór, uhlík, fosfor, hořčík, fluór, vodík, draslík, železo a křemík. Dále pak dusík, síra, jód a mangan. Nejsou-li tyto prvky v našem organismu ve správné rovnováze nebo je-li některého prvku nedostatek, tělo se dostává do stavu takzvané toxémie, což je vlastně otrava organismu. Abychom jej nasytili ve správné míře těmito prvky, je nutné konzumovat v dostatečné míře syrové plody, saláty, zeleninu, ořechy a semena.br-3-2017-maketa

Mimo nezbytně nutné prvky pro udržení zdravého organismu potřebuje naše tělo potraviny, které obsahují vitamíny, minerály a hlavně důležité enzymy.

Enzymy v hlavní roli

Enzymy jsou účinné látky obsažené v semenech rostlin, jejich funkcí je udržovat rostlinný růst. Zjednodušeně se dá říct, že kde jsou enzymy, tam je život. V těle se podílí na činnostech nezbytných k udržení života (syntéza a rozklad, vyměšování, detoxikace či tvorba zásob energie). Žádný z živých tvorů by bez těchto malých pomocníků nebyl schopen existence. Mnohé z nich navíc pomáhají budovat a napravovat imunitu, tlumit zánět a předcházet tak vzniku častých autoimunitních poruch.shutterstock_509153053

Musíme však vzít na vědomí, že většina enzymů zaniká při teplotě vyšší než 42 °C. To znamená, že tepelně upravená zelenina a ovoce tak pozbývají svých jedinečných vlastností. Proto je třeba je konzumovat v syrové podobě nebo ve formě šťáv.

Obchody nabízejí širokou nabídku moštů, sirupů a šťáv, ale většinou obsahují více vody a cukru než ovocné a zeleninové složky. Nejkvalitnější šťávu si připravíte doma pomocí odšťavňovačů, mixérů nebo speciálních „smoothies“ přístrojů. Výhodou je kromě ceny i dostupnost. Čerstvou porci si můžete dopřát, kdykoli dostanete chuť.

Zajímavost

Lisované šťávy konzumovali lidé ve Středomoří již před staletími. Ve Spojených státech se staly běžným pokrmem až ve 20. století, kdy byl vynalezen mixér a lednička. Konzumaci tohoto nápoje ovlivnila až šedesátá léta, kdy se lidé začali více zajímat o zdravou stravu.shutterstock_248796583 V této době spatřil světlo světa název smoothie, což vychází z přídavného jména smooth – hladký.

Co zelenina, to perla

Jaká zeleninová šťáva je pro nás nejpřínosnější? Na to samozřejmě nelze jednoduše odpovědět. Každá má svou kvalitu a jedinečné účinky. Připravili jsme pro vás výběr těch nejdůležitějších.

(…)

Text: Petra Dankovič

Zajímá vás více? Celý text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v březnovém vydání Bylinky revue a speciálu Domácí pěstování, které vycházejí v pátek 24. února!br-3-banner-fb

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.