Zdroj: Česká televize, Polopatě
Video: ČT, Polopatě, Monika Poledníková – Bylinky revue

Pampeliškové těstoviny a koláč z cukety, bylinkové recepty v podání Moniky Poledníkové.

47169_01

Predplatne

Bylinky jsou u vás vyprodány? Objednejte si předplatné, neminete již žádné číslo. Poštovné zdarma!

ČT1, Polopatě, neděle, 19. 3. 2017. Vychutnejte si výborné bylinkové recepty z televizního pořadu Polopatě v podání naší šéfredaktorky Moniky Poledníkové. V následujícím článku se dozvíte jak připravit chutné pampeliškové těstoviny s houbovou omáčkou a sladký čokoládový koláč z cukety s popencovým mascarpone a karamelizovanými ořechy. Tento díl pořadu byl odvysílán v neděli 19. března na ČT1 a nyní jej můžete zhlédnout v archivu České televize. Odkaz najdete zde, čas 42:36.

► PAMPELIŠKOVÉ TĚSTOVINY S HOUBOVOU OMÁČKOU
Přísady:
Na těstoviny:
• 220 g pšeničné celozrnné mouky
• 2 vejce
• hrst čerstvých pampeliškových listů
• špetka soli
Příprava: Pampeliškové listy omyjeme a rozmixujeme společně s vejci. Přelijeme k mouce a přidáme sůl. Zpracujeme těsto. Vyválíme a nakrájíme na nudle či menší čtverečky. Můžeme použít i strojek na těstoviny. Vaříme cca 15-20 minut v osolené vroucí vodě.
Na houbovou omáčku:
• hrst čerstvých hub (pokud použijeme sušené, je nutno je cca na hodinu namočit do vody)
• 1 lžíce másla
• 2 lžičky kukuřičného škrobu
• 400 ml zeleninového vývaru
• 1 menší cibule
• 1 lžička drceného kmínu
• ovesná smetana
• citrónová šťáva
• pepř, sůl
Příprava: Rozpálíme máslo a na něj vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a houby. Přidáme sůl, pepř a kmín. Restujeme asi pět minut. Zalijeme horkým vývarem a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut. Kukuřičný škrob smícháme s vodou a přilijeme do omáčky. Chvíli provaříme, poté odstavíme. Nakonec přidáme ovesnou smetanu a trošku citrónové šťávy.

Těstoviny budou skvěle chutnat i v případě, že místo pampeliškových listů použijete kopřivové. Kopřiva navíc čistí krev a detoxikuje.


► ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ Z CUKETY S POPENCOVÝM MASCARPONE A KARAMELIZOVANÝMI OŘECHY
Přísady:
Na koláč:

• 350 g špaldové mouky
• 150 g třtinového cukru
• 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
• 2 lžičky perníkového koření
• 40 g kakaa
• 1/4 lžičky soli
• 180 ml rostlinného oleje
• 200 ml mléka
• 3 vejce
• 800 g cukety
• vanilkový extrakt
Na krém:
• 200 g mascarpone
• 250 ml smetany ke šlehání
• 2 lžíce třtinového cukru
• vanilkový extrakt
Na ořechy s karamelem:
• hrst pekanových ořechů (je možné použít i vlašské)
• 3 lžíce třtinového cukru
Příprava: Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme všechny sypké suroviny. V druhé míse prošleháme olej, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Směs přilijeme k suché směsi. Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu. Těsto nalijeme do vymazané kulaté formy. Pečeme asi 70 minut. Než se koláč dopeče, připravíme si krém. Ingredience na něj jednoduše smícháme a šleháme v robotu do nadýchaného krému. Rovnež přichystáme ještě zkaramelizované ořechy. Rozpustíme cukr s troškou vody, přisypeme ořechy a mícháme, dokud se všechny neobalí v karamelu. Necháme je zchladnout na talířku vyloženém pečícím papírem (aby se nepřilepily).

Foto zdroj: ceskatelevize.cz, shutterstock.com, archív Bylinky revue