Ukázka z květnových Bylinek: (Ne)známé plodiny – Jakon pomůže snížit hladinu krevního cukru

Řadí se mezi zeleninu, i když po ochutnání nabudete přesvědčení, že jde o lahodné ovoce. Je zdravý, šťavnatý a voňavý. A neuvěřitelně chutný. Zařadit do jídelníčku by jej měli zejména diabetici.

JBUTTON-PREDPLATNEakon je doma v Jižní Americe a je součástí původního jídelníčku vysokohorských indiánských kmenů v oblasti And. Jeho listy se v peruánském lidovém léčitelství už odpradávna používají pro své hypoglykemické účinky. V České republice se poprvé objevil v roce 1993. A protože má raději spíše teplo, daří se mu skvěle hlavně na jižní Moravě a v Polabí.

Popis rostliny

Ale pojďme to vzít pěkně popořádku.br-5-2017-maketa Jakon (Polymnia sonchifolia) má nadzemní část, kterou tvoří tři až pět kompaktních olistěných lodyh s tmavozelenými listy šípovitého tvaru.

Rostlina je celá ochlupená, nafialovělá nebo tmavě zelená a dosahuje výšky až dva metry. Květenství jsou drobná, žlutá až oranžová. Má dva typy hlíz – pod zemí řepovité ztloustlé kořenové hlízy, které svým tvarem připomínají bulvy šlechtěných topinambur. Nad zemí jsou pak krátké stonkové hlízy, jež rostlině slouží k vegetativnímu rozmnožování.

Čerstvě sklizené hlízy jsou šedohnědé, v horní části načervenalé. Na světle ale rychle tmavnou. Když jej oloupete, najdete krémově bílou vrstvu. Někdy může být i růžová až tmavě fialová.

Jakon je plný vody, proto ta jeho šťavnatost. Skladováním jedlých hlíz se zvyšuje jejich sladkost a vůně. Průměrná hmotnost hlíz je 200–500 gramů, přičemž na rostlině se vždy vytváří shluk několika hlíz.shutterstock_615304535

Čerstvé hlízy jakonu skladujte při teplotě šest až desert stupňů Celsia ve vlhkém prostředí. Jejich energetická hodnota je nízká, konkrétně 54 kalorií na 100 gramů.

Obsažené látky

Čerstvě sklizené hlízy obsahují polysacharid inulin, který se v hlízách v průběhu skladování enzymaticky štěpí na fruktózu a glukózu. Významný je obsah polyfenolů.

(…)

Zajímá vás více? Celý text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v květnovém vydání Bylinky revue a speciálu Zdravé recepty, které vycházejí v pátek 28. dubna!

fb-banner-2-0517objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.